vrijdag 15 maart 2013

Het verhaal achter een juridische zaak....

Het Amerikaans Mensenrechten systeem staat onder druk, maar het was, is en blijft zo belangrijk dat er een laatste instantie is voor de slachtoffers van grove mensenrechten schendingen en dat ze ergens terecht kunnen als hun eigen land hen in de steek laat.

Persoonlijk heb ik de zaak van Macarena Gelman veel gebruikt voor mijn werk, de uitspraak vormt een hoeksteen voor het 'recht op de waarheid', maar achter iedere zaak en uitspraak vind je verwoeste levens, levens die voor altijd getekend zullen zijn.

Op mijn reis naar Cacarica heb ik Mirta leren kennen, één van de 'Madres de la Plaza de Mayo', oftewel één van de moeders waarvan de kinderen tijdens de dictatuur zijn verdwenen. De dochter van Mirta was zwanger toen ze verdween, Mirta weet dat ze een kleinzoon heeft, geboren in gevangenschap, maar waar hij is en of hij nog leeft, weet ze na al die jaren nog steeds niet... de zoektocht en de strijd voor de waarheid en voor gerechtigheid gaat door en ook al is ze al ver in de 90 ze reist nog steeds de wereld rond, om haar verhaal en het verhaal van haar dochter en kleinzoon te vertellen en andere slachtoffers bij te staan in hun lijden, tot in de jungles van Colombia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten