woensdag 22 augustus 2012

De President gezien :-)


Ik was eigenlijk bezig met een ander blog over de weken dat ik in Nederland was en mijn terugkomst weer hier in Bogota maar die is nog niet af en ik heb wel vandaag de President gezien. Niet op TV of in de krant maar in levenden lijve!! 

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens organiseerde zijn eerste in een reeks van fora om het te hebben over de toekomst van het Inter-Amerikaanse mensenrechten systeem. Colombia mocht aftrappen en de President, Juan Manuel Santos mocht de boel komen openen met een praatje. En dus moesten we eerst door een berg beveiliging (moest zelfs mijn laptop aanzetten tijdens de check, kijken of ie niet zou ontploffen…. Ja zou zomaar kunnen) en toen konden we met alle aanwezigen bijna een uur wachten tot meneer de President ook was opgestaan en presentie kwam geven…. Wij zaten om iets over achten klaar, hij waarschijnlijk aan z’n ontbijt. 
Maar oké de zaal bomvol (een President trekt toch altijd meer volk dan alleen de mensen die normaal waren gekomen) en toen na lang wachten kwam de man in kwestie binnenlopen. Iedereen staan, toen weer zitten en daarna het volkslied (gok dat die man dus tig keer op een dag dat deuntje moet aanhoren en meezingen…. Haha). 
Nou en toen konden we echt beginnen, eerst de Rector van de Uni waar we waren een praatje en toen de President. Wat volgde wat een lang en ontroerend verhaal over hoe zijn regering een progressieve regering is, toegewijd aan de Rechten van de Mens en groot voorstander van het versterken van het Inter-Amerikaanse Systeem. Hoe ‘zijn’ soldaten vorige maand hun legerbasis in Cauca (Departement) door de inheemse bevolking (die het conflict van alle kanten helemaal zat waren en dus vreedzame wijze de legerbasis op hun grondgebied hebben ontruimd) vreedzaam en de rechten van de mens respecterend hebben laten ontruimen. En dat één soldaat er zelfs van moest huilen (Een hele rel, door de foto van die huilende soldaat, werd de inheemse bevolking ineens tot dader gemaakt ipv slachtoffer. De media pompte het hele verhaal op terwijl ze over een jonge inheemse jongen die in het tumult door een soldaat is doodgeschoten geen woord repten……. Tja ) En hoe zijn jongste zon zojuist in dienst was gegaan en dat hij met trots kon zeggen dat zijn zoon nu dus deel uitmaakte van een club die de rechten van de mens respecteert.

Verder onderstreepte hij dat Colombia zijn verantwoordelijkheid moest nemen voor de misdaden uit het verleden, dat zijn regering hier grote waarde aan hechte en dat het Inter-Amerikaanse Systeem daar een aanvulling op was. 

Tja het klonk allemaal erg mooi en je zou het bijna geloven zij het niet dat ik net nog heb gelezen hoe de Staat in dé grote zaak die wij op dit moment voor het Inter-Amerikaanse Hof hebben alle feiten en gebeurtenissen op laffe wijze probeert te ontkrachten. Mijn collega dacht hetzelfde, in z’n auditorium beetje kletsen over mensenrechten en hoe betrokken de regering wel niet is, terwijl buiten op straat en in het land de werkelijkheid toch niet helemaal strookt met deze mooie, toegewijde en bijna ‘echte’ woorden. 

Gelukkig was de rest van de ochtend gevuld met interessante observaties, aanbevelingen en zelfs een tikje humor waarbij de spreker in kwestie medelijden toonde naar de oud president omdat deze blijkbaar toch wel erg slecht geïnformeerd werd door de mensen om zich heen. Zijn chef veiligheid heeft net bekend samen te hebben gewerkt met paramitairen, de hoogste functionarissen van de interne veiligheid ook, zelfs de helft van het congres en hij, de President, wist nergens van…… Ongeloofwaardig? Of toch gewoon slecht geïnformeerd? :-) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten